Kurk en andere geuren die niet thuishoren in je wijn!

Om maar gelijk met een algemene misvatting van start te gaan: het hebben van kurk in je wijn komt niet alleen voor bij wijnen met een kurken wijnstop! Het kan namelijk ook door andere materialen worden veroorzaakt, die met de wijn in contact komen, zoals de vaten en flessen. Maar grote kans dat je dat al wist.

Kurk in de wijn wordt veroorzaakt door de chemische stof 2,4,6-trichlooranisol (TCA), die wordt gevormd door de reactie van een schimmel met chloorfenolen die vaak in kurk aanwezig zijn. Het is een vervelende fout, die de aroma's en smaken van de wijn aanzienlijk kan verpesten. 

Een wijn die is aangetast door kurk heeft meestal een muffe geur, die doet denken aan een vochtige kelder of natte krant. Ook onderdrukt het het fruitige karakter van de smaak van de wijn om die te vervangen met een bittere smaak en een onaangename afdronk.

Om kurk in de wijn te voorkomen, kun je het beste je wijn opslaan in een koele, donkere ruimte en bij voorkeur in een fles met een schroefdop of synthetische stopper in plaats van kurk. Als je toch een fles wijn met kurk tegenkomt, is het het beste om deze terug te sturen naar de verkoper en een vervangende fles te vragen.

Naast kurk zijn er andere geuren die absoluut niet thuishoren in een goede fles wijn. Deze geuren kunnen wijzen op fouten in het wijnbereidingsproces, slechte bewaaromstandigheden of andere problemen. De belangrijkste 'misgeuren' op een rij:

  1. Schimmel: Schimmelachtige geuren in wijn zijn vaak het gevolg van een schimmelbesmetting in de kelder of op de kurk. Dit kan leiden tot een muffe of beschimmelde geur.
  2. Azijn: Azijnachtige geuren in wijn zijn vaak het gevolg van een teveel aan azijnzuur. Dit kan worden veroorzaakt door oxidatie, een slechte kurk of bacteriën die aanwezig zijn in de wijn.
  3. Zwavel: Zwavel is een veel voorkomende conserveringsmiddel in wijn, maar te veel zwavel kan een onaangename geur veroorzaken die lijkt op rotte eieren.
  4. Koken: Geuren van gekookt fruit of gekookte groenten kunnen wijzen op een overrijpe of oververhitte wijn, wat de smaak van de wijn kan beïnvloeden.
  5. Barnyard: Sommige wijnen hebben een geur die lijkt op een stal of een boerderij. Dit kan worden veroorzaakt door een bacteriële infectie of door de aanwezigheid van wilde gisten.

Als je een van deze geuren tegenkomt in een fles wijn, is het waarschijnlijk dat er iets mis is met de wijn. Laat de wijn eerst goed ademen en proef hem na enige tijd opnieuw, voordat je besluit hem weg te gooien. In sommige gevallen kan de geur, nadat de wijn enige tijd heeft geoxideerd, nog verminderen. Als de de geur toch nog aanhoudt, kun je beter de wijn weggooien en een nieuwe fles openen.