Hoe word je een meester in wijnproeven? Tips van een professionele sommelier

Wijn proeven is een kunst die tijd, toewijding en training vergt. Als je een serieuze wijnkenner wilt worden, is het belangrijk de kunst van het proeven te beheersen. Hier zijn enkele tips van een professionele sommelier om je te helpen bij het perfectioneren van je wijnproefvaardigheden.

1. Kijk naar de wijn

Begin met het kijken naar de wijn. Houd het glas tegen een witte achtergrond en let op de kleur, intensiteit en helderheid. Rode wijnen variëren van lichtrood tot diep paars, terwijl witte wijnen variëren van bleek geel tot diep goud. De intensiteit van de kleur kan ook variëren, afhankelijk van de druivensoort en  leeftijd van de wijn. Let ook op eventuele onzuiverheden of vertroebelingen.

2. Ruik aan de wijn

Neem vervolgens de tijd om de wijn te ruiken. Plaats je neus in het glas en haal diep adem om de aroma's te ontdekken. Wals het glas zachtjes om de aroma's te intensiveren. Geur is een belangrijk onderdeel van de smaak van de wijn en kan je veel vertellen over de smaak die je kunt verwachten. Let op de fruitige, bloemige, kruidige of aardse tonen.

3. Proef de wijn

De volgende stap is het proeven van de wijn. Neem een slok en laat de wijn rondwalsen in je mond. Zo kun je de smaken beter waarnemen. Merk de verschillende smaken op, zoals fruitige tonen, aardse smaken en tannine. Let ook op de zuurgraad en de body van de wijn.

4. Beoordeel de afdronk

De afdronk van de wijn is de nasmaak die je proeft nadat je de wijn hebt doorgeslikt. Een goede wijn heeft een aangename en lange afdronk. Let op de smaken die je nog steeds proeft nadat je de wijn hebt doorgeslikt.

5. Proef en oefen

De sleutel tot het perfectioneren van je wijnproefvaardigheden is oefening. Proef verschillende wijnen en experimenteer met het ontdekken van verschillende smaken. Neem de tijd om de verschillende aroma's en smaken te leren herkennen. Proef ook dezelfde wijn op verschillende momenten om te zien hoe de smaak en aroma's veranderen.

Door deze stappen te volgen, kun je een kei worden in het proeven van wijn, waardoor je (nog) meer zult genieten van je wijnervaringen. Het vergt enige oefening en toewijding, maar het is zeker de moeite waard!