Hoe kan ik het beste mijn wijn bewaren

De meeste exclusieve wijnen die u bij MundoVini kunt kopen, zijn niet bedoeld voor directe consumptie. Toch heeft slechts een klein percentage van  bijzondere wijnen baat bij langdurige rijping en moet dus voor lange tijd worden opgeslagen. In ons productoverzicht ziet u per wijn precies wanneer u de wijn het beste kunt drinken (drink venster). Tot die tijd moet de wijn dus onder optimale condities worden bewaard, om de kwaliteit te waarborgen. Zodat u later kunt genieten van de wijn, zoals deze door de makers is bedoeld.

Ook als u de wijn heeft aangeschaft als investering, is een optimale opslag van groot belang. Met het waarborgen van kwaliteit, waarborgt u immers ook de waarde van uw investering in de wijn. Hoe dan ook, is de juiste opslag van al uw bijzondere en unieke wijnen van groot belang.

Houd het koel, maar niet te koel

Hitte is vijand nummer 1 voor wijn. Bij een te hoge temperatuur (boven de 20 graden) veroudert de wijn sneller dan gewenst. Komt de temperatuur nog hoger dan kan de wijn zelfs “gekookt” worden, waardoor de aroma’s en smaken afvlakken. Een ideale bewaartemperatuur is tussen 8 en 18 graden, waarbij 10-12 graden ideaal is.

Het bewaren van uw wijn in de koelkast is geen goed idee voor de lange termijn. De gemiddelde koelkast temperatuur ligt vaak onder de 8 graden en het gebrek aan vocht kan uiteindelijk de kurken uitdrogen. Hierdoor kan er lucht in de fles sijpelen, waardoor de wijn beschadigd. Bewaar uw wijn zeker niet ergens waar het kan vriezen. Als de wijn wordt bewaard in een onverwarmde ruimte, kan de vloeistof in de winter in ijs veranderen. Het volume neemt toe en daarmee kans dat de kurk eruit wordt geduwd.

Zo stabiel als een fossiel

Veel belangrijker dan het nastreven van de ideale temperatuur, is het vermijden van snelle, extreme en frequente temperatuurschommelingen. Uitzetting en samentrekking van de vloeistof in de fles kan de kurk naar buiten duwen of lekkages veroorzaken. Ook schaden de schommelingen de aroma’s, smaak, zuur- en zoetgehaltes en alcoholpercentage van de wijn. Hoe consistenter, hoe beter. Maar raak niet in paniek bij de eerste temperatuurwisseling. Een wijn zal nou eenmaal moeten worden vervoerd. Van de wijngaard, naar de distributeur, naar de winkel, naar uw huis. Temperatuurschommelingen zijn niet altijd te vermijden.

Doe het licht uit

Wijn houdt, in tegenstelling tot de druiven die aan de oorsprong staan van deze heerlijke drank, niet van licht. Vooral niet van zonlicht. Het is niet voor niets dat de meeste wijnen in gekleurde, glazen flessen zijn gebotteld: het glas fungeert als een zonnebril. UV-stralen kunnen de wijn aantasten en vroegtijdig verouderen. Kunstmatig licht zal de wijn waarschijnlijk niet beschadigen, maar kan op de lange termijn wel de etiketten doen vervagen. Kies voor uw lichtbron liever voor gloeilampen dan voor TL-verlichting. Deze stralen immers (kleine hoeveelheden) UV-licht uit.

Niet nat. Wel vochtig genoeg

Van oudsher wordt gezegd dat wijnen bij een ideale vochtigheidsgraad van 70% moeten worden bewaard. Droge lucht zou de kurken uitdrogen met als gevolg dat er lucht in de fles zou kunnen komen en de wijn zou bederven. Deze theorie klopt natuurlijk, maar de kans hierop is vooral groot in de woestijn of op de polen. Of bij zeer exclusieve wijnen die 10 jaar of langer worden bewaard. 

Een veilige marge ligt tussen 50 en 80 %. Als u een professionele opslag heeft, is de vochtigheidsgraad in te stellen. Zo niet, dan kan een pan met water in uw opslag de omstandigheden verbeteren. Denkt u dat uw opslag te vochtig wordt, plaats dan een luchtontvochtiger. Schimmel veroorzaakt door een te vochtige ruimte, kan een goed afgesloten wijn niet beïnvloeden, maar kan wel de etiketten beschadigen.

Plat is de opperste vorm van evenwicht

Wijnflessen worden horizontaal liggend bewaard. Zo blijft de vloeistof in aanraking met de kurk, wat uitdroging van de kurk voorkomt. Voor wijnen die u op relatief korte termijn wilt drinken of die geen kurk hebben (maar bijvoorbeeld een schroefdop of plastic) is dit niet per se noodzakelijk. Maar om eenheid in uw opslag te creëren en ruimte te besparen, adviseren wij al uw wijnen liggend te bewaren. En schaden zal het uw wijn zeker niet. Plat is immers de opperste vorm van evenwicht.

Niet schudden voor gebruik

Het is algemeen bekend dat men niet moet schudden met een fles wijn. Aanzienlijke, abrupte bewegingen kunnen het sediment in oudere wijnen verstoren en omwoelen, waardoor ze niet bezinken en (onaangenaam) korrelig worden. Ook kan schudden de wijn op de lange termijn beschadigen doordat de chemische reacties in de vloeistof worden versneld.

Locatie. Locatie. Locatie.

Een koele, niet al te vochtige kelder is de beste plek. Met een paar eenvoudige rekken kunt u op een veilige plek een wijnopslag creëren. Een kelder voldoet van nature immers al aan de belangrijkste bewaarcondities. Helaas hebben we niet allemaal een (geschikte) kelder ter beschikking. Natuurlijk is de aanschaf van speciale klimaatkasten dan het meest optimaal.

Waar u ook voor kiest, onthoudt dat de bewaarruimte donker moet zijn, stabiel, niet te vochtig en niet te warm. Zorg daarnaast dat u voldoende capaciteit heeft voor uw flessen. Welk aantal u ook in gedachten heeft, verdubbel het. Als u eenmaal bent begonnen met het verzamelen van wijnen om later te drinken of als investering, is het moeilijk om te stoppen.

Wil je meer weten?

Was deze informatie nuttig voor je, maar wil je eerst meer achtergrond informatie, feiten en cijfers voordat je gaat investeren in de beste wijn? Download dan hier onze gratis "Whitepaper: Investing in Fine Wine".