De invloed van tannine

Tannine vormt een belangrijk onderdeel van wijn en heeft een grote invloed op de smaak, textuur en kwaliteit van een wijn. Maar ben je benieuwd wat tannine nou eigenlijk precies zijn? Waar het vandaan komt en hoe het de wijn beïnvloedt? Lees dan verder... 

Wat is tannine?

Tannine is een type polyfenol dat van nature voorkomt in planten en wordt ook wel looizuur genoemd. Het wordt vaak gevonden in de zaden, stengels, schillen en bladeren van planten. De tannine in wijn is niet alleen afkomstig van de druivenschillen, stengels en zaden, maar ook van de eikenhouten vaten waarin sommige wijnen worden gerijpt.

Hoe beïnvloedt tannine de wijn?

Tannine kan een belangrijke rol spelen in de smaak en textuur van een wijn. Het zorgt ervoor dat de wijn een droog, ruw en samentrekkend gevoel in de mond geeft, hetgeen vooral merkbaar is bij rode wijnen, omdat die meestal meer tannine bevatten dan witte wijnen. Als de tannine té sterk aanwezig is, kan het ook een bittere smaak aan de wijn geven.

Naast de smaak en textuur, kan tannine ook de kwaliteit van de wijn beïnvloeden. Bij het 'ouder worden' van de wijn zal de tannine geleidelijk aan afbreken en verdwijnen, waardoor de wijn zachter en ronder wordt. Bij kwaliteitswijnen is de tannine in goede balans met andere smaken.

 

Welke wijnen bevatten veel tannines?

Over het algemeen bevatten rode wijnen meer tannine dan witte wijnen. Binnen rode wijnen varieert het tanninegehalte echter sterk. Wijnen gemaakt van druivensoorten zoals Cabernet Sauvignon, Syrah, Nebbiolo en Tempranillo bevatten meestal meer tannine dan wijnen gemaakt van druiven zoals Pinot Noir of Grenache.

Hoe kun je zelf de tannine in wijn verminderen?

Als je niet van de droge en samentrekkende smaak van tannine houdt, kan het decanteren van wijn helpen. Doordat je de wijn hierbij in contact brengt met lucht, wordt de tannine zachter. Ook het serveren van de wijn op een iets lagere temperatuur kan helpen bij het verminderen van de tannine.

Kortom

Hoewel tannine soms als onaangenaam kan worden ervaren, is het een belangrijk onderdeel van goede wijn, doordat het invloed heeft op de smaak, textuur en kwaliteit van de wijn. Het begrijpen van tannine en zijn rol in wijn kan helpen om beter te waarderen wat je proeft en om een betere wijnkeuze te maken.