"Wijn is de meest gezonde en hygiënische van dranken"

Bottle Shock is weer zo’n film, die je als wijnliefhebber niet mag missen. De film is gebaseerd op waargebeurde gebeurtenissen en vertelt het verhaal van de opkomst van de wijnindustrie in Californië in de jaren ’70. Natuurlijk worden er in deze film veel uitspraken gedaan over wijn, maar we pakken er even één uit. Een uitspraak van een van de meest gerenommeerde wetenschappers in de geschiedenis: de Fransman Louis Pasteur.

Als een pionier op het gebied van microbiologie en sterilisatie, stond Pasteur bekend om zijn baanbrekende werk op het gebied van voedselhygiëne en de rol van micro-organismen bij het bederven van voedsel. Velen weten dat hij de vader is van het proces van pasteurisatie. Elke dag dat we een glas melk drinken, komt hij voorbij. Maar met wijn werd hij (nog) niet zo vaak geassocieerd. Zijn uitspraak “wijn is de meest gezonde en hygiënische van dranken” maakt daar wat ons betreft een einde aan.

De uitspraak benadrukt dat wijn een drank is die kan bijdragen aan een gezonde levensstijl. Mits met mate gedronken natuurlijk. Of is het met maten? Wat ons betreft is het beide. Hoe dan ook: wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat matige wijnconsumptie bepaalde gezondheidsvoordelen heeft, zoals het verminderen van het risico op bepaalde hart- en vaatziekten, het verbeteren van de cognitieve functie en het bevorderen van een gezonde spijsvertering.

Daarnaast wordt wijn beschouwd als een hygiënische drank. Dit vanwege het fermentatieproces dat wijn ondergaat. De alcohol en zuren in wijn kunnen helpen bij het doden van schadelijke micro-organismen, waardoor wijn minder vatbaar is voor bederf in vergelijking met andere dranken.

Wij hebben het natuurlijk al eerder gezegd: wijn is gewoon goed! Mits met mate en maten gedronken, is het niet alleen heerlijk, maar draagt het ook bij aan een gezonde levensstijl en is het hygiënischer dan menig ander drank. Het is fijn om te weten dat de wetenschap achter ons staat! Lang leve Pasteur!

Wil jij ook van de gezonde en hygiënische voordelen van wijn genieten? Kijk gerust rond in ons uitgebreide assortiment exclusieve wijnen. Er zitten er vast wel een paar voor je bij!