Het ideale wijnglas

Natuurlijk is het ideale wijnglas een glas dat gevuld is met een van de bijzondere, unieke wijnen uit de exclusieve wijnshop van MundoVini. Maar als de smaak van de wijn de verwachting niet helemaal waarmaakt, geef dan niet gelijk de wijn de schuld. Probeer hem eerst eens te drinken uit een ander glas. Het wijnglas dat u heeft gekozen, speelt een belangrijke rol. Om de zo kenmerkende aroma’s van elke wijn tot hun recht te laten komen, moet u een wijnglas kiezen met de juiste vorm, dikte, ronding en steel. 

De kleinste, subtiele verschillen in het ontwerp van een wijnglas invloed kunnen hebben op hoe u de wijn ervaart. Voor de fijnproevers met een grote liefde voor wijn, is het daarom aan te raden specifieke glazen voor specifieke wijnen aan te schaffen. De vorm en stijl van een wijnglas zijn immers van invloed op de uiteindelijke smaak. Ze bepalen hoeveel lucht er in contact komt met de wijn, hoeveel aroma er vrijkomt en uw neus bereikt, en waar de wijn voor het eerst uw tong raakt. 

De vorm van de kelk

De breedte van een wijnglas heeft invloed op hoeveel wijn aan lucht wordt blootgesteld en hoeveel aroma door de neus wordt ervaren. Bij brede schalen wordt een groot deel van de wijn blootgesteld aan lucht en bereikt veel aroma de neus. Met smallere schalen wordt er minder wijn blootgesteld aan lucht en is er minder oppervlakte aanwezig om aroma naar de neus af te geven.

Rode wijnen hebben doorgaans een grote brede kom nodig om hun grote en krachtige aroma's en smaken optimaal naar voren te laten komen. Ze laten meer aroma's naar de neus stijgen en helpen de wijn te beluchten terwijl je drinkt, waardoor er meer smaak vrijkomt.

De meeste witte wijnen hebben over het algemeen subtielere smaken en aroma's. Met een smaller glas worden deze aroma’s beter naar de neus geleid. De smallere glazen zorgen er ook voor dat de witte wijn langer zijn koelte bewaard. 

Mousserende wijn verliest zijn koolzuur, zodra het wordt blootgesteld aan zuurstof. Om het bruisen zo lang mogelijk te behouden, is een hoge en smalle kelk het meest geschikt.

De steel

Drinken uit een glas zonder steel kan de temperatuur van de wijn beïnvloeden. Uw hand komt immers in direct contact met de kelk (en dus de wijn), omdat u daar het glas vasthoudt. De temperatuur van de wijn zal stijgen, waardoor de smaak zal veranderen. Vooral voor witte wijnen is een glas zonder steel dus niet aan te raden. 

De rand van het glas

De dikte van de rand van een wijnglas heeft invloed op hoe de wijn de mond binnenkomt en over de tong stroomt. Bij een wijnglas met een dunne rand, zonder lip kan de wijn ongehinderd en soepel over de tong stromen. Wijnglazen met een dikke, meer opgerolde rand belemmeren juist een soepele stroom over de tong. Hierdoor worden de zuurgraad en de hardheid van de wijn geaccentueerd. 

Glas of kristal

Alhoewel vroeger voor het maken van kristal lood werd gebruikt, zijn er tegenwoordig veel loodvrije kristallen glazen te koop. Er is dus geen verschil in het proeven van wijn in glas of kristal. Het enige verschil tussen glas en kristal is de prijs.

Hoe lang je zoektocht naar het ideale wijnglas ook duurt en welk glas je ook kiest, vergeet vooral niet van de wijn te genieten!