Over wijnscores en recensenten

Een wijnscore is een ​​numerieke, subjectieve kwaliteitsscore, die aan een specifieke fles wijn wordt toegekend. In de meeste gevallen worden wijnscores vastgesteld door één wijnrecensent, maar in sommige gevallen wordt een beoordeling afgeleid uit input van meerdere critici die dezelfde wijn tegelijkertijd proeven.

Het is dus de snelste en eenvoudigste manier voor een recensent om zijn of haar mening te geven over de kwaliteit van de wijn en het helpt (naast proefnotities) consumenten en verzamelaars bij het beslissen welke wijn ze willen kopen.

De 100-punten schaal

Ondanks dat verschillende belangrijke critici een 20- of 5-puntsschaal (gebaseerd op sterren) gebruiken, is de 100-puntsschaal de meest gebruikte methode om wijnen te scoren. Deze schaal werd populair door het tijdschrift Wine Spectator en de wijnrecensent Robert Parker. Wijncritici beginnen doorgaans bij het beoordelen op een basislijn van 50 punten. Daarna worden punten toegevoegd voor specifieke kwaliteitskenmerken, waarbij het maximale aantal punten 100 is. Elke publicatie en elke recensent gebruikt zijn eigen unieke criteria voor het beoordelen van wijn, maar in het algemeen geeft 80 - 100 punten het volgende aan:

 • 80 – 84: bovengemiddeld tot goed
 • 85 – 89: goed tot zeer goed
 • 90 – 94: uitstekend tot superieur
 • 95 – 100: Buitengewoon, uitzonderlijk en klassiek

  Bekende recensenten

  Allen Meadows | www.burghound.com

  Allen Meadows begon als een succesvol financieel directeur, maar vond zijn hogere roeping in de wijnwereld. In 2000 richtte hij zijn eigen wijnpublicatie op met nieuwsbrieven, wijnrecensies en proefnotities uit de Bourgogne. Hij is een zeer gerespecteerde en veelgeprezen uitgever in meer dan 60 landen, met een bijzondere interesse in Pinot Noir-wijnen uit Californië en Oregon. Zijn passie voor Bourgondische wijn blijft echter het brutaalst.

  Antonio Galloni | www.vinous.com | Twitter @AntonioGalloni | Instagram @antoniogalloni

  Antonio begon als beginnend wijnliefhebber en proeverijmedewerker bij Robert Parker's The Wine Advocate, waar hij aandacht en respect verwierf binnen de wereldwijde wijngemeenschap. Hij werd uiteindelijk een leidend criticus en schrijft in 2012 zelfs een derde van hun wijnrecensies. Galloni verliet uiteindelijk The Wine Advocate om Vinous te starten; een populaire en vertrouwde online wijnpublicatie die zich richt op onder meer Italië, Champagne, Bourgondië en Californië. In 2020 werd Vinous eigenaar van Cellar Watch, een tool voor het waarderen van wijncollecties, voorheen eigendom van Liv-Ex.

  James Laube | www.winespectator.com

  James Laube is de leidende autoriteit van The Wine Spectator op het gebied van wijnen uit Californië en heeft meerdere boeken over deze kwestie gepubliceerd. De eerste editie van zijn California Wines won in 1996 de James Beard Award voor Beste Wijnboek van het Jaar. Hij draagt sinds 1980 bij aan en publiceert voor The Wine Spectator en levert de belangrijkste bijdrage aan het promoten van Californische wijnen op het wereldtoneel.

  James Suckling | www.jamessuckling.com | Twitter @JamesSuckling | Instagram @james.suckling

  Als wijncriticus, journalist en sigarenliefhebber, heeft James Suckling's smaak voor de fijnere dingen in het leven hem een van de meest bekende en invloedrijke wijnexperts ter wereld gemaakt. Hij heeft meer dan dertig jaar ervaring in wijn en was de Senior Editor en European Bureau Chief van The Wine Spectator. In 2010 verliet hij The Wine Spectator om zijn eigen, titelloze wijnpublicatiesite op te zetten, die actuele rapporten en informatie biedt over actuele wijnen, en primeur, proefnotities, blogposts en video's.

  Jancis Robinson MW | www.jancisrobinson.com | Twitter @JancisRobinson | Instagram @jancisrobinson

  Als de bekendste Britse wijncriticus en journalist wordt Jancis Robinson door Decanter omschreven als "de meest gerespecteerde wijncriticus en journalist ter wereld". Ze draagt bij aan een wekelijkse column in The Financial Times, schrijft voor haar website JancisRobinson.com en heeft meegewerkt aan enkele van de meest populaire wijnboeken, zoals The Oxford Companion to Wine, The World Atlas of Wine and Wine Grapes. Met name in 1984 was ze de eerste persoon buiten de wijnhandel die slaagde voor de strenge Master of Wine-examens en werd ze geëerd met de koninklijke goedkeuring, een OBE, door koningin Elizabeth II voor wie ze regelmatig advies geeft over de wijn van het paleis kelder.

  Jeb Dunnuck | www.jebdunnuck.com

  Jeb Dunnuck is een Amerikaanse ruimtevaartingenieur die wijncriticus werd en zijn passie voor de wijnen van de Rhône-vallei ontdekte nadat hij voor zijn werk door het wijngebied had gereisd. Dit leidde ertoe dat hij in 2008 The Rhône Report lanceerde, waar hij nieuwsbrieven publiceerde over de Rhône. In 2013 was Dunnuck een gevestigde criticus met een wereldwijde aanhang. Robert Parker vroeg Dunnuck lid te worden van het Wine Advocate-team, waarmee hij instemde. Hij  begon fulltime over wijn te schrijven. Na vier jaar meer recensies te hebben gepubliceerd dan welke andere wijnrecensent dan ook, verliet Dunnuck The Wine Advocate om zijn eigen platform te lanceren.

  Monica Larner  | www.robertparker.com | Twitter @MonicaLarner | Instagram @monicalarner

  Monica Larner is een Amerikaanse wijncriticus, geboren in een familie van wijnliefhebbers. Haar carrière als wijncriticus begon echter met haar verhuizing naar Rome. Ze rapporteerde over Italiaanse wijnen voor Italy Daily en werd benaderd door Wine Enthusiast om hun allereerste in Italië gevestigde correspondent te zijn. De jaren die volgden, werden gekenmerkt door Larners liefde voor Italiaanse wijn. Ze werd de Italiaanse recensent voor The Wine Advocate en volgde later Antonio Galloni op bij RobertParker.com. De meest opvallende bijdrage van Larner aan The Wine Advocate was misschien wel de toevoeging van een groot aantal Italiaanse regio's aan hun 'Vintage Chart', waarin de meest kelderwaardige wijnen ter wereld worden vermeld.

  Neal Martin | www.vinous.com | Twitter @nealmartin | Instagram @nealmartin123

  Voordat Neal Martin zich in de wereld van de wijnuitgeverij waagde, werkte hij voor Lloyd's of London en verhuisde hij korte tijd naar Tokio om als leraar Engels te werken. In Japan kwam hij in aanraking met wijn, toen hij voor een Japans wijnexportbedrijf werkte. In 2003 lanceerde hij zijn eigen website, Wine-Journal, die de aandacht trok van Robert Parker. In 2006 nam Parker Neal Martin onder zijn hoede als protégé. Bij The Wine Advocate schreef Neal artikelen en proefnotities over Sauternes en Bourgondië. In 2016 nam hij de rol van Parker over als hoofd recensent van Bordeaux En Primeur. Na slechts twee jaar in de rol, kondigde Martin aan dat hij bij Vinous ging werken als Senior Editor en recensent van Bordeaux, Bourgondië, Zuid-Afrika en Nieuw-Zeeland.

  Richard Juhlin | www.champagneclub.com

  Richard Juhlin, met de toepasselijke titel 'de nummer één champagne-expert ter wereld', is een Zweedse criticus die recordhouder is voor het proeven van de meeste champagne (meer dan 12.000). Hij richt zich specifiek op mousserende wijn. Hij heeft er films over gemaakt, zijn eigen geoptimaliseerde champagneglazen ontworpen en een alcoholvrije wijn gemaakt met de naam 'Richard Juhlin Blanc de Blancs'. Hij bedacht zelfs het concept 'Champagne Hiking', waarbij hij de hypothese stelt dat de smaak van champagne wordt beïnvloed door waar en wanneer je hem drinkt. Hij is ook lid van de internationale jury van Decanter en publiceert zijn werk nu op zijn eigen website.

  Robert M. Parker, Jr. | www.robertparker.com | Twitter @Wine_Advocate | Instagram @wine_advocate

  Een begrip in de branche en waarschijnlijk de meest invloedrijke criticus in de wijnwereld. Robert Parker heeft in veel opzichten de wijnindustrie gevormd tot waar ze nu staat. De Financial Times beschreef zijn smaakpapillen ooit als 's werelds meest gewaardeerde smaakpapillen. In de jaren zeventig richtte Parker de tweewekelijkse wijn-nieuwsbrief The Wine Advocate op. Deze nieuwsbrief heeft meer dan 50.000 abonnees verzameld en staat vooral bekend om zijn invloedrijke beoordelingen en wijnrecensies over onder meer Bordeaux, Rhône-vallei en Californische wijnen. Meer recentelijk stopte Parker met het recenseren van Bordeaux En Primeur, droeg hij zijn rol van hoofdredacteur over aan Lisa Perrotti-Brown MW en verkocht hij zijn belangen in The Wine Advocate.

  Stephen Tanzer | www.vinous.com

  Stephen Tanzer is sinds 1985 wijncriticus, redacteur en uitgever van de tweemaandelijkse International Wine Cellar; met een bijzondere focus op de wijnen van Bourgondië, Piemont (Italië), Californië en Bordeaux. In 2014 nam Antonio Galloni's Vinous Tanzer's International Wine Cellar over. De artikelen en gepubliceerde recensies maken nu deel uit van het uitgebreide archief van Vinous.

  Tim Atkin MW | www.timatkin.com | Twitter @timatkin | Instagram @timatkinmw

  Tim Atkin is een actieve en spraakmakende Britse wijncriticus die regelmatig wijnrecensies schrijft voor Women and Home, Intelligent Life, Off License News, The World of Fine Wines en Imbibe. Zijn bijdragen hebben hem vele prijzen opgeleverd, waaronder de UK Wine Guild Correspondent of the Year. Hij host ook zijn eigen website met recensies, rapporten en proefnotities gericht op Rioja, de Rhône-vallei, Zuid-Afrika, Bordeaux, Bourgondië, Argentinië, Brunello, de staat Washington, Napa en Oregon.

  Wil je meer weten?

  Was deze informatie nuttig voor je, maar ben jeop zoek naar meer achtergrondinformatie, feiten en cijfers voordat je investeert in of de beste wijn koopt? Download dan hier onze "Whitepaper: Investing in Fine Wine".