De stijgende prijs van goede wijn

In de afgelopen 2 jaar heeft de markt voor fijne wijn nieuwe hoogten bereikt. Beide toonaangevende indexen voor fijne wijn staan ​​op hun hoogste niveau ooit.

Maar wat betekent dat precies voor kleine investeerders als uzelf? Welke topwijnen van de wereld moet je kopen? In welk werelddeel, of beter nog: in welke regio moet je kijken als je topwijnen wilt kopen?

Om een ​​beter idee te krijgen van de prijsveranderingen in de diepte, splitsen we de belangrijkste indices van Liv|Ex verder naar beneden in regio's. Als voorbeeld: vaak wordt de term “rest van de wereld” gebruikt. In onderstaande tabel vind je ze nu terug als Californië, Spanje, Australië en Port. De Rhône 100 is opgesplitst in een noordelijk en zuidelijk deel en Italië is opgedeeld in Toscane en Piemonte.

Aangezien zeldzame en dure wijnen een impact kunnen hebben op het gemiddelde, worden deze ook apart gehouden. Zo is Domaine de la Romanée-Conti (DRC) gescheiden van rode en witte Bourgondië en worden landgoederen op de rechteroever 50 (Pétrus, Lafleur, Le Pin, Ausone en Cheval Blanc) weggehouden van de andere wijnen op de rechteroever.

Laten we dus eens kijken naar de resultaten van dit meer gedetailleerde overzicht.

Bourgondië en champagne bovenaan
Bourgondië en Champagne zijn de afgelopen drie jaar het meest gestegen. De indices Burgundy 150 en Champagne 50 presteren het best sinds juli 2019, met een stijging van respectievelijk 57% en 79%. De Champagne 50 presteert sinds mei 2021 beter dan de Bourgogne 150.

Cristal, Krug, Dom Pérignon en Salon zijn de belangrijkste drijfveren geweest achter de opkomst van Champagne, waarbij vooral de vintages van 2008, 2012 en 2014 erg in trek waren bij de vorige drie.

Ondertussen wordt het succes van witte Bourgondië gedreven door de vraag naar Montrachet en enkele van de aangrenzende appellaties zoals Chevalier- en Bâtard-Montrachet.

Toscane & Noord-Rhône passen in het patroon
Ook de stijgende prijs van wijnen uit Toscane en Noord-Rhône past in het patroon van de afgelopen jaren. Beide regio's vinden een steeds enthousiaster publiek, dat waardeert wat ze te bieden hebben in termen van kwaliteit en waarde.

Spanje verrast
De verrassende toevoeging tot nu toe is Spanje – vertegenwoordigd door Vega Sicilia ‘Unico’ – dat 34,2% in waarde is gestegen. Alle Unico-vintages in de Liv|ex-index “Rest of the World 60” behielden in ieder geval hun waarde in juli.

Californië
In 2019 bestonden de Californische componenten van de Rest van de Wereld 60 alleen uit Opus One en Dominus. Sindsdien zijn die wijnen gemiddeld met 21,3% gestegen. Screaming Eagle werd echter aan de index toegevoegd en als we dat landgoed meetellen, stijgt het gemiddelde instappunt voor Californische wijn tot £ 14.885 (12 × 75).

Bordeaux
De Bordeaux-wijnen hebben meer gematigde waardestijgingen gekend. Zoals opgemerkt, is het handelsaandeel van de regio de afgelopen jaren afgenomen. In de afgelopen drie jaar was het goed voor 39,5% van de totale handel in waarde.

Meest toegankelijke wijnen
De meest toegankelijke toegangspunten tot goede wijn zijn Sauternes en Port. Ze hebben sinds 2019 de kleinste positieve veranderingen in hun gemiddelde prijs gezien en blijven gemiddeld onder de £ 1.000 per doos. Evenzo blijven zowel Bordeaux op de linker- en rechteroever als wijnen uit de zuidelijke Rhône wijnen aanbieden aan potentiële nieuwe kopers die gemiddeld minder dan £ 2.000 per kist kosten.

source: Liv-ex.com

Meer weten over het investeren in goede wijn? Download dan hier onze gratis Whitepaper: Investing in Fine Wine.