Over drinkvenster

Goede wijnen hebben wat tijd nodig om te integreren en te evolueren in de fles, voordat ze klaar zijn om te drinken. Te jong en de wijn kan tanninerijk en compact zijn. Te oud en het fruit is slap en de wijn verliest zijn smaak. Elke wijn heeft een optimale periode waarin hij (waarschijnlijk) op het hoogtepunt van rijpheid is en daarom ideaal om te drinken.

Een fles openen op de juiste leeftijd, betekent dat de tanninestructuur van de wijn verzacht is, met behoud van de frisheid en concentratie van fruit. Deze juiste leeftijd wordt 'drinkvenster' genoemd en beslaat meestal een periode van meerdere jaren.

Het voorspellen van de beste tijd om een ​​bepaalde wijn te drinken is geen exacte wetenschap. Het voorspellen van de levensduur van een wijn hangt sterk af van kennis van zijn stijl, druivensoort, regio, maker en vintage. Ook kan de wijn een staat van dienst hebben die het overwegen waard is. Experts zullen daarom verschillen in hun schattingen van de optimale drinktijd.

Als de wijn op zijn beste leeftijd is (dus in het drinkvenster), staat er 'nu drinken'. Dit betekent niet dat de wijn onmiddellijk moet worden gedronken, maar dat de verwachting is dat de wijn niet zal verbeteren met extra flesrijping en het lekkerst zal zijn als hij nog zijn jeugdige smaken en structuur heeft. Zelfs de meest toegankelijke wijnen zullen meestal nog jaren na de oogstdatum voor plezier zorgen.

Het drinkvenster is dus niet in steen gebeiteld, maar het is een handige leidraad bij het kopen of bewaren van wijn. Het zou zonde zijn om in een goede wijn te investeren en hem te lang in de kelder te laten staan… om er vervolgens achter te komen dat hij zijn beste tijd heeft gehad.

Wil je meer weten?

Was deze informatie nuttig, maar ben je op zoek naar meer achtergrondinformatie, feiten en cijfers voordat je investeert in of de beste wijn koopt? Download dan hier onze "Whitepaper: Investeren in wijn".