Hoe kies ik de beste wijn

Of een wijn een goede wijn voor u is, hangt natuurlijk af van persoonlijke smaak en voorkeur, en budget. Daarna gaat het vooral om de kwaliteit van de wijn, waarbij de wijnscores van recensenten en publicaties een goede leidraad zijn. Maar wijnscores op zichzelf zijn vaak niet voldoende. Een cijfer zegt immers niet alles. Onderstaande tips helpen je een handje op weg:

Lees de wijnreviews

Een hoge wijnscore betekent niet automatisch dat het ook een wijn is die in de smaak valt. Wijnen worden beoordeeld in verhouding tot de klassieke voorbeelden van hun categorie. Als de stijl niet bij uw smaak past, is het onwaarschijnlijk dat je van de wijn zult genieten. Lees dus zeker de wijnrecensie(s) om een ​​idee te krijgen van de stijl en zoek naar termen die u aanspreken.

Gebruik beoordelingen van je favoriete wijnen

Zoek uw favoriete wijn(en) op en kijk of ze recensies hebben. Als dat het geval is, lees dan de proefnotitie(s) goed door en zoek naar trefwoorden die  aanspreken. Onthoudt deze trefwoorden en gebruik ze bij het beoordelen van andere wijnen.

Let op de recensent

Proeven is subjectief en zelfs ervaren, professionele wijnproevers hebben voorkeuren. Verdiep u in de recensies van verschillende recensenten en ontdek zo wie een gelijkgestemde smaak heeft. Als uw ‘favoriete’ recensent een hoge wijnscore geeft en zijn of haar proefnotitie geeft aan dat ze van de wijn heeft genoten, is de kans groot dat ook u van de wijn zult genieten.

Wees open-minded en neem wat risico

Wijnscores en recensies helpen, maar ze vertellen uiteindelijk niet alles. Wijn moet je ontdekken. Dat vereist oefening. Als je bij je ontdekkingstocht wijnscores wilt gebruiken, vereist ook dat enige oefening.

U zult tijd en wat geld moeten investeren om steeds beter te leren welke wijn(en) het beste bij uw smaak passen. Wellicht koopt u een paar wijnen, die tegenvallen, maar daardoor leert u steeds beter welke wijnen wel bij uw smaak passen. De enige manier om verder te leren, is door wat risico te nemen en regelmatig nieuwe dingen te proberen.  Dus wacht niet langer en laat de ontdekkingsreis hier beginnen!

Wil je meer weten?

Was deze informatie nuttig, maar wil je eerst wat meer achtergrondinformatie, cijfers en feiten? Download dan hier onze gratis"Whitepaper: Investing in Fine Wine".