Over druiven en druivensoorten

Er zijn meer dan 10.000 soorten wijndruiven in de wereld, waarvan ongeveer 50% wordt verbouwd in slechts vier wijnregio's: Frankrijk, Italië, de Verenigde Staten en Spanje.

Sommige zijn op natuurlijke wijze ontstaan ​​door mutaties, terwijl andere het resultaat zijn van specifieke druivenveredelingsprogramma's. Door druiven te veredelen kunnen druiventelers karakteristieke eigenschappen verbeteren, zoals trosgrootte, groeipatroon en rijpingstijd. Van alle soorten wijndruiven worden er ongeveer 1.300 gebruikt om wijn te maken. Hiervan is slechts een handvol verspreid en wereldwijd bekend.

Wijndruiven versus tafeldruiven

Lang niet alle druiven zijn geschikt om wijn van te maken. Daarom wordt er onderscheid gemaakt tussen wijndruiven en tafeldruiven. Alleen wijndruiven (zoals de naam al aangeeft) kunnen worden gebruikt om wijn te maken. Ze lijken voor velen van ons misschien erg op tafeldruiven, maar er zijn zeker grote verschillen tussen de twee:

  • Afstamming: De meeste wijndruiven behoren tot de druivensoort Vitis Vinifera. Hoewel sommige tafeldruiven ook van deze soort afkomstig zijn, behoren de meeste tot de soorten Vitis Labrusca en Vitis Rotundifolia. Beide zijn niet geschikt als wijndruiven.
  • Grootte: Tafeldruiven zijn groter dan wijndruiven. Omdat wijndruiven kleiner zijn, hebben ze een meer geconcentreerde smaak en zoetheid.
  • Suikergehalte: Wijndruiven hebben een hoger suikergehalte (22% - 30%) dan tafeldruiven (10% - 15%). Het hogere suikergehalte resulteert in een hoger alcoholgehalte tijdens de gisting.
  • Schildikte: Tafeldruiven hebben een dunne schil en vlezig vruchtvlees, waardoor ze ideaal zijn om te eten. Wijndruiven hebben een dikkere schil en een hoger sapgehalte. Dit is vooral handig bij de productie van rode wijn, want hoe dikker de schil, hoe meer tannines en kleur het aan het gistende druivensap geeft.
  • Opbrengst: Tafeldruiven hebben hogere opbrengsten dan wijndruiven. Een wijnstok van een volwassen tafeldruif produceert ongeveer 15-30 pond druiven. Daarentegen produceert een wijnstok van een wijndruif slechts 8-12 pond druiven.

Meest populaire rode druivensoorten

Cabernet Franc
Cabernet Franc komt uit het zuidwesten van Frankrijk. Er zijn maar weinig wijnen die volledig van Cabernet Franc worden gemaakt. Het wordt vaak gemengd met Merlot en Cabernet Sauvignon, bijvoorbeeld in de Bordeauxstreek. Naast Frankrijk wordt Cabernet Franc verbouwd in Italië, andere delen van Europa, de Verenigde Staten en meer recentelijk China en Kazachstan. Cabernet Franc wordt ook gebruikt om ijswijn te maken.

Cabernet Sauvignon
De Cabernet Sauvignon is een van de meest voorkomende soorten ter wereld. Ontwikkeld als een toevallige kruising tussen Cabernet Franc en Sauvignon Blanc, produceert het lage opbrengsten die bestand zijn tegen rot en ongedierte. Uit warmere streken komt Cabernet Sauvignon met een donkere wijn, intense smaak en lichte zuurgraad, terwijl koelere klimaten een blekere, zeer zure wijn produceren.

Carmenere
Carmenere is een van de zes rode druivensoorten die worden gebruikt in traditionele Bordeaux-rode melanges. De druif is laat rijpend en daarmee een uitdagende druif om te telen. Tegenwoordig wordt het voornamelijk in Chili verbouwd. Carmenere heeft een kruidig, kruidig ​​karakter (vergelijkbaar met Merlot) en maakt uitzonderlijke blends met Cabernet Sauvignon.

Gamay
Al in de 14e eeuw werd Gamay bekend als een gecultiveerde variëteit uit de stad Gamay, 10 kilometer ten zuidwesten van de stad Beaune. Met zijn hoge opbrengsten vormde de Gamay een bedreiging voor de delicate en gevoelige Pinot Noir. Met de motivatie "schadelijk voor de gezondheid" werd de druif daarom in 1395 uit de Bourgogne verbannen. Gamay is de belangrijkste druif in de lichte en fruitige Beaujolais-wijnen. Typerend voor de smaak van Gamay-wijnen is de uitgesproken fruitigheid en tonen van kersen en frambozen.

Grenache
Deze druif komt oorspronkelijk uit de regio Aragon in Spanje, waar hij 'garnacha' wordt genoemd. Het is een laat rijpende, hittebestendige druif met een laag tanninegehalte. De druif heeft een dunne schil met weinig kleur en is daardoor zeer geschikt om goede rosé van te maken. Bovendien kan het lang rijpen, wat vaak resulteert in een hoog suikergehalte. Het resultaat is vaak een sterke, fruitige, bijna zoete, portachtige wijn. De druif wordt meestal vermengd met andere druivensoorten; in het Spaanse Rioja gebied vooral met de Tempranillo druif.

Malbec
Malbec is een van de Bordeaux-druiven die bekendheid verwierf in Argentinië en langzamerhand een wereldwijde favoriet werd. Het is een druivensoort met een dunne schil die verschillende wijnen produceert, afhankelijk van het terroir van de wijngaard en de stijl van de wijnmaker. Argentijnse Malbec-wijnen hebben zachtere tannines en gedurfde fruitige smaken, terwijl Franse Malbec meer hartige tonen biedt.

Merlot
Merlot is de belangrijkste Bordeaux-druif en wordt zowel als monocépage als in blends met Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc gebruikt. In geur en smaak wordt hij vooral gekenmerkt door rood fruit, zoals kersen, bessen en pruimen. De wijnen zijn over het algemeen sappiger en zachter dan die van Cabernet Sauvignon, met minder tannine. Hierdoor zijn ze vaak makkelijker en jonger te drinken. Het zijn gulle wijnen met veel smaak. Merlot wordt buiten Frankrijk ook veel verbouwd in Italië, Californië, Australië, Chili en Zuid-Afrika , onder andere.

Pinot Noir
Pinot Noir is een oude druivensoort met oorsprong in de Côte de Nuits in de Bourgogne. Het is een veeleisende druif, die zorgvuldig moet worden beheerd en geoogst. Wijnen gemaakt van Pinot Noir hebben geen erg donkere kleur. Ze hebben een aantrekkelijk aroma en een delicate smaak die de wijn vanaf zijn jeugd zeer toegankelijk maakt. Ondanks die zachtheid en souplesse kunnen de betere Pinot Noirs een lange flesrijping ondergaan. Pinot Noir wordt ook gebruikt om mousserende wijn te maken.

Sangiovese
De Sangiovese-druif heeft een Italiaanse oorsprong die teruggaat tot de 6e eeuw. Het is de belangrijkste druif in beroemde Toscaanse wijnen, zoals Chianti en Brunello di Montalcino. Het produceert zeer zure, volle, tanninewijnen met een smaak van zwarte bessen, tabak, kaneel, kruidnagel en tijm, die goed kunnen rijpen in een kelder.

Syrah / Shiraz
Er gaan veel geruchten over de oorsprong van de Syrah-druif (in sommige landen Shiraz genoemd), bijvoorbeeld dat hij afkomstig is uit de Iraanse stad Shiraz. Uit genetisch onderzoek blijkt echter dat de druif afkomstig is van twee druivenrassen uit het zuidoosten van Frankrijk: Dureza en Mondeuse blanche. Het is een druif met een intens kruidige en fruitige neus, variërend van anjers en viooltjes tot zwarte peper, chocoladetonen, zwarte kersen en bessen. De afdronk heeft - zeker als de wijn ouder is dan 10 jaar - hints van tabak, leer en natuurlijke cacao. Syrah wordt ook gebruikt voor rosé en mousserende wijn.

Tempranillo
Tempranillo is een vroeg rijpende Spaanse rode wijndruif die vooral gebruikt wordt om hoogwaardige Rioja blends te maken met Gamay en Carignan. Het wordt ook verbouwd in Portugal, Australië, Zuid-Amerika, de Verenigde Staten en Zuid-Afrika. De aromatische robijnrode wijn presenteert een scala aan smaken van bessen, pruimen, vanille en kruiden.

Zinfandel
Zinfandel is een Kroatische druif die het populairst is in de Verenigde Staten en genetisch vergelijkbaar is met zijn Italiaanse tweelingbroer, Primitivo. De rode wijnen van Zinfandel zijn intens met uitgesproken fruitige en kruidige smaken. Zinfandel produceert ook de beroemde Amerikaanse zoete roséwijn - White Zinfandel.

Meest populaire witte druivensoorten

Chardonnay
Chardonnay is een van de meest verbouwde druivensoorten voor witte wijn, afkomstig uit de Bourgogne, Frankrijk. De Chardonnay-druif is een integraal onderdeel van mousserende wijnen zoals champagne en veel romige monocépage-wijnen en melanges. Proefnotities van Chardonnay wijnen na tweede (malolactische) gisting duiden op hints van boter, tropisch fruit, vanille en kokos.

Chenin Blanc
Chenin Blanc is een populaire witte druivensoort in Zuid-Afrika en Frankrijk. Het creëert wijnen met een hoge zuurgraad en medium body. De druif kan gebruikt worden in verschillende wijnstijlen zoals droge, zoete en mousserende wijn.

Gewürztraminer
Gewurztraminer is een afgeleide van Sauvignon Blanc (ofwel de Italiaanse Traminer.) De druif komt voor in Frankrijk, Duitsland, Italië, Australië en Nieuw-Zeeland. Gewurztraminer wijn heeft een weelderig aroma van lychee, rozenblaadjes, gember en grapefruit.

Muscateldruif
Muscat verwijst naar een groep van 200 druivensoorten, die wereldwijd worden gebruikt om verschillende wijnen te maken. Muscat-wijnen zijn aromatisch met kruidige en bloemige tonen. Muskat Momjanski is een Kroatisch druivenras dat wordt gebruikt in zoete dessertwijnen.

Pinot Gris (Pinot Grigio)
Pinot Gris is een gemuteerde variëteit van de Pinot Noir-druif, afkomstig uit de Bourgogne, Frankrijk. Oorspronkelijk Pinot Gris genoemd, staat de druif bekend als Pinot Grigio in Lombardije, Italië. Het verspreidde zich uiteindelijk naar Zwitserland, Hongarije en Duitsland. De druif produceert witte, roze en oranje wijnen met een lichte body, een hoge zuurgraad en citrusachtige smaaktonen.

Riesling
De Riesling-druif wordt gebruikt om enkele van de beste leeftijdswaardige witte wijnen ter wereld te maken. De Riesling-druif wordt ook gebruikt voor ijswijn en wordt veel verbouwd in Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk, Nieuw-Zeeland, Canada en de Verenigde Staten.

Sauvignon Blanc
De zeer flexibele Sauvignon Blanc produceert geweldige droge witte wijnen. Het wordt verbouwd in verschillende wijnregio's (met name Nieuw-Zeeland), maar zijn wortels liggen in de regio Bordeaux in Frankrijk. Sauvignon Blanc is een favoriet onder wijnliefhebbers vanwege de intense aroma's en verrukkelijke smaak van vlierbloesem, kruisbes, passievrucht, groene olijven en asperges.

Semillon
Semillon is een hoogproductieve, goudkleurige druivensoort die zowel droge als zoete witte wijnen produceert. De druivensoort Semillon wordt voornamelijk in Frankrijk en Australië verbouwd. Semillon-wijnen onthullen rijke, citrusachtige smaken en elegante complexiteit.

Viognier
Je vindt Viognier in verschillende wijnstijlen. Het is een laagproductieve, droogtebestendige druif die de textuur van Chardonnay combineert met de vitaliteit van Sauvignon Blanc en de tropische aroma's van Gewurtztraminer. Viognier, afkomstig uit het Rhônedal, is ook een favoriete witte variëteit in de VS en Australië.

Zin om de lekkerste wijnen van deze wijndruiven in te slaan? Klik hier om naar onze shop te gaan.