Syrah versus Shiraz: wat is het verschil

Alhoewel Syrah en Shiraz dezelfde druivensoort is, verwijzen de namen naar verschillende wijnstijlen en productiegebieden.

Syrah is de Franse naam voor de druivensoort en wordt voornamelijk in de Rhône-vallei verbouwd, maar ook in andere Franse regio's zoals de Languedoc en de Provence. Franse Syrah-wijnen staan bekend om hun kruidige tonen, stevige tannines en fruitige aroma's van zwarte bessen en bramen. Ze hebben vaak ook een aardse toets en kunnen lange tijd bewaard worden.

Shiraz, daarentegen, is de Australische naam voor dezelfde druif. De Australische Shiraz-wijnen hebben doorgaans een vollere body dan hun Franse tegenhangers, met meer rijp fruit en tonen van chocolade en vanille. Australië heeft zichzelf gevestigd als een van 's werelds grootste producenten van Shiraz, met name uit regio's zoals Barossa Valley en McLaren Vale.

De verschillen tussen wijnen gemaakt van Syrah en Shiraz zijn te wijten aan onder meer klimaat, bodem en wijnproductietechnieken. Franse Syrah-wijnen worden vaak in koelere klimaten geproduceerd, waardoor de druiven een langere groeiperiode hebben en langzamer rijpen. Dit zorgt voor een meer gebalanceerde zuurgraad en een hogere concentratie van aromatische stoffen.

Australische Shiraz-wijnen worden daarentegen vaak geproduceerd in warmere klimaten en worden soms gemengd met andere druivensoorten, zoals Grenache en Mourvèdre, om meer complexiteit en zachtheid aan de wijn toe te voegen. De nadruk ligt vaak op het fruitige en kruidige karakter van de wijn, met minder nadruk op de aardse tonen die typerend zijn voor Franse Syrah-wijnen.

Voordat je denkt je definitieve keuze te hebben gemaakt tussen de twee, bedenk dan dat de namen Syrah en Shiraz soms door elkaar worden gebruikt en dat er ook andere factoren zijn die de stijl van de wijn bepalen, zoals de specifieke regio en het wijnhuis waar de wijn wordt geproduceerd. Het is altijd de moeite waard om te experimenteren en verschillende flessen te proberen om te zien welke stijl van Syrah/Shiraz je voorkeur heeft.

Voor de scherpzinnige onder ons: het is onbekend of de stad Shiraz in Iran iets te maken heeft met de druivensoort. Er zijn verschillende theorieën over hoe de druif aan zijn naam is gekomen. Een veel voorkomende theorie is dat de druif zijn naam heeft gekregen van de stad Shiraz, waarvandaan hij naar Europa werd geëxporteerd. Andere theorieën suggereren dat de naam afkomstig is van de oude stad Syrah in het Midden-Oosten, of van het woord "surah" wat "druif" betekent in het Perzisch. Maar met zekerheid kan niemand het zeggen!