Wat is oranje wijn?

Oranje wijn, ook wel amberwijn genoemd, is een type wijn dat steeds populairder wordt onder wijnliefhebbers. Maar wat is oranje wijn precies en hoe wordt het gemaakt?

In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, wordt oranje wijn niet gemaakt van oranje druiven. Het is eigenlijk een witte wijn die op dezelfde manier wordt geproduceerd als rode wijn. Bij het maken van oranje wijn worden de druiven namelijk niet geperst, maar worden ze in hun geheel gefermenteerd, inclusief de schil. Dit proces kan enkele dagen tot maanden duren, afhankelijk van de gewenste smaak en kleur. Het gevolg van het gebruik van de schil is dat de wijn een amberkleurige tint krijgt, vandaar de naam "oranje wijn".

Bovendien zorgt de schil voor meer tannines, wat een bittere smaak aan de wijn geeft. Oranje wijn heeft vaak een volle en rijke smaak, met aroma's van noten, fruit, bloemen en kruiden. Het kan zowel droog als zoet zijn, afhankelijk van de gebruikte druiven en het productieproces.

Oranje wijn wordt vaak beschouwd als een natuurlijke wijn, omdat het vaak wordt geproduceerd met minimale interventie. Dit betekent dat er geen pesticiden of andere chemicaliën worden gebruikt bij het telen van de druiven en dat er geen toegevoegde gist of sulfieten zijn bij het fermentatieproces. Dit zorgt voor een unieke en authentieke smaak, maar het betekent ook dat oranje wijn gevoeliger is voor oxidatie en sneller kan bederven dan traditionele witte wijnen.

Oranje wijn wordt voornamelijk geproduceerd in Italië, Slovenië, Georgië en Oostenrijk, maar het wordt ook steeds populairder in andere landen. Het past goed bij hartige gerechten, zoals kaasplanken, charcuterie en gegrild vlees, en het wordt vaak aanbevolen om te drinken op kamertemperatuur in plaats van gekoeld.

Al met al is oranje wijn een fascinerend type wijn dat steeds meer aan populariteit wint onder wijnliefhebbers. Het is een wijn met een rijke geschiedenis en een unieke smaak die de moeite waard is om te proberen voor wie op zoek is naar iets nieuws en avontuurlijks.