2024: een vooruitblik op opwindende trends en ontwikkelingen

Het is hoog tijd om vooruitblikken op wat de wijnmarkt ons te bieden heeft in het nieuwe jaar. Van innovatieve wijnbereidingstechnieken tot opkomende regio's en fascinerende smaaktrends: 2024 belooft een boeiende ontdekkingstocht te worden voor elke liefhebber van het edele druivennat. 

Duurzaamheid op de voorgrond
Duurzaamheid blijft een centraal thema in de wijnwereld en in 2024 zullen we zien dat steeds meer wijnhuizen overstappen op milieuvriendelijke praktijken. Van biologische en biodynamische wijnbouw tot verpakkingsinnovaties, verwacht wijnen op de markt te zien die niet alleen de smaakpapillen verwennen, maar ook het milieu respecteren.

Opkomende wijnregio's
Terwijl traditionele wijnregio's zoals Bordeaux en Napa Valley blijven schitteren, zullen we ook steeds meer wijnen gaan zien uit opkomende wijngebieden. Denk aan de prachtige wijnen uit Zuid-Afrikaanse regio's als Swartland of de opmars van wijngaarden in Oost-Europa. Nieuwe terroirs zullen hun stempel drukken op de wereld van wijn.

Digitale wijnervaringen
2024 brengt ook innovatie in hoe we van wijn genieten. Virtuele wijnproeverijen, online masterclasses en interactieve wijn-apps zullen de norm worden. Steeds vaker kun je de wereld van wijn en nieuwe smaken ontdekken vanuit het comfort van je eigen huis en toch onder begeleiding van experts.

Experimentele druivensoorten
Wijnmakers zullen blijven experimenteren met druivensoorten die zich aanpassen aan veranderende klimaatomstandigheden. Ook verwachten we de opkomst van intrigerende blends naast nieuwe wijnen van minder bekende druivensoorten. Voor de avontuurlijke wijnliefhebber worden deuren geopend naar unieke smaakprofielen en is er ruimte voor nieuwe, interessante ontdekkingen.

Natuurlijke en Oranje Wijnen
De trend van natuurlijke en oranje wijnen zal ook in 2024 doorstromen. Gemaakt met minimale interventie en soms met langere schil-weking, bieden deze wijnen een karakteristieke complexiteit en een uitdagende, maar bevredigende smaakervaring.

2024 belooft een opwindend jaar te worden voor elke wijnliefhebber die op zoek is naar nieuwe smaakavonturen en interessante ontwikkelingen op de wijnmarkt. Houd je glazen klaar, want er staan tal van ontdekkingen te wachten!

Wij proosten op een smaakvol 2024 en wensen iedereen het beste voor het nieuwe jaar!

Cheers🍷✨
Jaap & Klaas